fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Timsah

Kral Timsah: Emaar Akvaryum’un Dev Misafiri

Kral Timsah, hayvanlar aleminin en büyüleyici canlılarından biri olarak İstanbul’da Emaar Akvaryum ve Sualtı Hayvanat Bahçesi’nde ziyaretçilere merhaba diyor. Bu dev erkek tuzlu su timsahı, 750 kg ağırlığı ve 5 metreyi aşan boyuyla görenlerin üzerinde büyük bir etki yaratıyor.

Kral Timsahın Hikayesi:

Saldırgan doğası nedeniyle “sorunlu” bir timsah olarak görülen ve 2,4 metre uzunluğu ile keşfedilen Kral Timsah, kısa süre içinde büyüyerek Timsah Kral ünvanını hak etti. Botanik Bahçeler’deki keşfinden sonra Queensland, Avustralya’daki daha güvenli bir ortama taşındı.

Timsah Ailesi:

Kral Timsah, tuzlu su timsahları ailesine aittir. Bu aile, Crocodylidae adı verilen bir timsah alt ailesinin bir parçasıdır. Tuzlu su timsahları, genellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşarlar ve tuzlu su habitatlarını tercih ederler.

Kral Timsah, Emaar Akvaryum ve Sualtı Hayvanat Bahçesi’nde dişisi Silk ile birlikte yaşamaktadır. 3 metrelik Silk, Kral Timsah’ın eşidir. Mayıs ayında bu çift, Emaar Akvaryum’da 14 adet yavru tuzlu su timsahı dünyaya getirdi. Bu yavru timsahlar, Kral Timsah’ın genç neslini temsil ediyor ve Emaar Akvaryum’un Timsah Krallığı’nda yer alıyor.

İnanılmaz Isırık Kuvveti:

Kral Timsah’ın ısırık kuvveti, büyük beyaz köpekbalığının ısırık kuvvetinden on kat daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Bu, hayvanlar alemindeki en güçlü ısırık kuvvetlerinden biridir. Timsahın sadece kafası bile 150 kg’dan ağırdır ve 60 adet jilet keskinliğindeki dişi, ortalama bir işaret parmağı büyüklüğündedir.

Büyüklük ve Güç:

750 kg ağırlığıyla Kral Timsah, 14,5 yetişkin insanın ağırlığına eşittir ve günümüzde korunaklı bir çevrede yaşayan en büyük sürüngenlerden biridir.

Yüksek Isırık Kuvveti:

Kral Timsah, tuzlu su timsahları arasında en yüksek ısırık kuvvetine sahiptir. Bu, insanoğlunun bildiği hayvanlar arasında en yüksek ısırık kuvvetine sahip olduğu anlamına gelir.

Sıra Dışı Dişler:

Kral Timsah’ın ağzındaki 60 adet diş, jilet keskinliğindedir ve her biri ortalama bir işaret parmağı büyüklüğündedir.

Büyüleyici Boyut:

5 metreden uzun boyuyla Kral Timsah, 6 süpermarket arabasının boyuna eşittir ve korunaklı bir çevrede yaşayan en büyük sürüngenlerden biri olarak kayıtlara geçmiştir.

Kral Timsah, düzenli yemek ve korunaklı bir çevre sayesinde doğanın en korkulan ve en güçlü sürüngenlerinden biri haline geldi. Hala büyümeye devam ediyor ve önümüzdeki 50 yıl boyunca daha da büyümesi bekleniyor.

Beslenme Alışkanlıkları:

Kral Timsah, Avustralya’da yaşayan tuzlu su timsahları gibi balık, küçük sürüngenler ve dalıcı kuşlarla beslenir. Ancak, daha büyük avlarla beslendiği de bilinir. Bu avlar arasında yaban domuzu ve su bufalosu gibi büyük hayvanlar da bulunur. Bu beslenme alışkanlıkları, tuzlu su timsahlarının doğal yaşam alanlarında bulunan çeşitli av kaynaklarına uyum sağlamalarını sağlar.

Doğanın Korkulan Sürüngenleri:

Tuzlu su timsahları, genellikle tropikal bölgelerdeki tuzlu su lagünlerinde, nehirlerde ve denizlerde yaşarlar. Bu timsahlar, sucul yaşam alanlarını tercih ederler ve yüzme yetenekleri mükemmeldir. Genellikle tuzlu su bölgelerinde avlanırlar ve balık, yengeçler, kuşlar ve hatta deniz kaplumbağaları gibi avlarla beslenirler.

Fiziksel Özellikler:

Tuzlu su timsahları, vücutlarında yeşilimsi gri renkte kemiksi pulları olan ve uzun, dar burunları olan sürüngenlerdir. Gözleri ve burunlarının üst kısmı sudayken görünür. Ayrıca, arka ayakları daha uzun ve yüzmek için uyarlanmıştır, ön ayakları ise avlarını yakalamak için kullanılır.

Çoğalma Yöntemleri:

Tuzlu su timsahları çoğalmak için suyun kenarlarındaki kumlu veya çamurlu bölgeleri tercih ederler. Dişiler, yumurtalarını bu bölgelere bırakır ve yuvayı dikkatlice korur. Yumurtalar, sıcak ve nemli ortamda kuluçkaya yatar. Yavrular, yumurtadan çıktıktan sonra anneleri tarafından korunurlar ve suya yakın bölgelerde büyürler.

Avlanma Yöntemleri:

Tuzlu su timsahları, suyun altında avlanma yeteneklerine sahip oldukları için suya dalış yaparak avlarını yakalarlar. Genellikle su yüzeyinde beklerler ve avlarının suyun yakınına geldiğini fark ettiklerinde ani bir hızla saldırır ve avlarını yakalarlar. Balık, yengeçler, kuşlar ve deniz kaplumbağaları gibi sucul canlılar, tuzlu su timsahlarının ana avlarıdır. Saldırgan doğaları sayesinde başarılı bir şekilde avlanırlar ve bu avlarla beslenerek hayatta kalırlar.

Kral Timsah’ın Emaar Akvaryum’daki özel bakımını görmek ve bu muhteşem yaratığı daha yakından incelemek için siz de Emaar Akvaryum ve Su Altı Hayvanat Bahçesi’ni ziyaret edin. Muhteşem su altı dünyası İstanbul’da Emaar Akvaryum içinde sizleri bekliyor. Bir çok balık türüne ve hayvana ev sahipliği yapan bu muhteşem akvaryum ve hayvanat bahçesi İstanbul’da görülmeye değer yerler arasında bulunuyor.