Vervet Maymunlarının boy ortalaması dişilerde 40 cm erkeklerde 50 cm dir.
Hipertansiyon, anksiyete, sosyal ve bağımlı alkol kullanımı gibi insana benzer özelliklere sahip oldukları belirtilmiştir.
10 ila 70 kişi arasında değişen sosyal gruplar halinde yaşarlar.
Dişiler yaşamları boyunca kendi gruplarında kalırlar. Her cinsiyet için ayrı baskınlık hiyerarşileri bulunur. Erkek hiyerarşileri yaşa, gruptaki görev süresine, dövüş yeteneklerine ve müttefiklere göre belirlenirken, kadın hiyerarşileri annenin sosyal statüsüne bağlıdır.
Tehlikenin türüne göre değişen 30 a yakın farklı ses (tehlike anında alarm sesi) çıkararak gruptakileri tehlikeye karşı uyarırlar.
Anneler yavrularını sadece bir çığlıktan tanıyabilirler.
Vervet maymun gruplarında, bebekler muazzam bir ilginin hedefidir. Bir bebek doğduktan günler sonra, grubun her üyesi bebeği en az bir kez dokunarak veya koklayarak muayene eder. Tüm grup üyeleri bebek bakımına katılır.
Hayvanlar aleminde kibirli eylemler son derece nadirdir. Çoğu zaman, bireyin ‘kibirli’ davranması veya o bireyin yakın bir akrabası tarafından dolaylı bir fayda elde edilir. Vervet maymunlarının bir rakibin besin kaynağını kendileri tüketmek veya çalmak yerine yok ettiği gözlemlenmiştir.
Vervet maymunu, çoğunlukla yabani meyveler, çiçekler, yapraklar, tohumlar ve tohum kabuklarından oluşan otçul bir diyetle beslenir. Vervetler, tarım alanlarında fasulye, bezelye, tütün, sebze, meyve ve tahıl ürünlerine saldırdıkları için sorunlu hayvanlar olarak bilinir çiftçiler tarafınan. Diyetlerinin hayvansal yiyecekleri arasında çekirge ve termitler bulunur. Vervetlerin yumurta ve kuş yavrularınıda yedikleri gözlemlenmiştir.