Bu size bir yerden tanıdık gelebilir. Eşek arıları ve karıncalardan… bir çıplak köstebek faresi kolonisi 20-300 bireyden oluşur. Herbir kolonide bir kraliçe, askerler ve işçiler vardır. Kraliçe olmak kolay değildir, dişinin bunun için savaş vermesi gerekir. Askerlerin görevi kraliçeyi ve koloniyi düşmenlardan korumak, işçilerin görevi ise tünel kazmaktır.
Ne fare ne de köstebek!
İsimlerine karşın çıplak köstebek fareleri fareler ve köstebeklerden daha çok kirpiler ve Gine domuzları ile yakın akrabadır.
Tamamen tüysüz değiller…
Belki hiç tüy göremiyorsunuz ama yüzlerinde, kuyruklarında ve ayak parmak aralarında bir miktar küçük tüy bulunur. Bu tüyler karanlık tünellerde yollarını bulmalarına ve tünel kazarken toprakları süpürmelerine yardımcı olur.
Çıplak köstebek fareleri bütün hayatları boyunca karanlık yer altında yaşar ve yaşam alanları 6 futbol sahası büyüklüğünde olabilir. Evleri tünellerle kaplı ve dışarısı ne kadar soğuk veya sıcak olursa olsun bu tüneller sayesinde 30°C’dir. Tünel kazmakta usta olan çıplak köstebek fareleri kolonilerini güvende ve sağlıklı tutabilmek için birbirine tüneller ile bağlı odalar ve meydanlar oluşturur.