Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Melek Balığı

Latince adı Pterophyllum olan Cichlidae ailesinden küçük bir tatlı su balığıdır. Güney Amerika’nın Amazon Nehri havzasına özgü bir türdür. Bu türler köklerin ve su içindeki bitkilerin aralarına saklanarak avlanırlar.  Küçük balıklar, kabuklu su canlıları ve böcek larvaları ile beslenirler. Doğal yaşam alanları sakin nehirler, yavaş akan sular ve bitkilerle kaplı bölgelerdir.

Melek Balıklarının Fiziksel Özellikleri ve Davranışları

Yassı vücut yapılarına sahiptirler. Dikkat çekecek şekilde renkli vücutları, uzun yüzgeçleri, estetik görünüme sahiptirler. Bu türler özellikle akvaryum hobisi olanlar için öne çıkan bir türdür. Üreme dönemleri hariç sakin bir türdür. Bu nedenle uygun akvaryum ortamı ve arkadaşları sağlandığında uzun yıllar sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşayabilir. Üreme dönemlerinde ise kendi alanlarının belirli olmasından hoşlandıkları için daha saldırgan tutum sergileyebilirler.

Melek Balıklarının Akvaryumda Bakımı Hakkında İpuçları

Akvaryum kapasitesi en az 100 litre olan akvaryumlar önerilir. Uzun yüzgeçleri olduğu için dik yapılı akvaryumlar tercih sebebi olmalıdır. Bitkilendirme doğal ortamlarındaki gibi avlanma hissi uyandıracağı için önerilir. Akvaryumda melek balıkları beslemeyi planlıyorsanız, su kalitesine dikkat etmelisiniz. Su sıcaklığı 24-28 C derece, pH seviyesi olarak 6,5-7,5 olması önerilir. Düzenli su değişimi ve filtreleme, melek balıklarının sağlığını korumak için gereklidir.

Melek balıklarının yanında besleyebileceğiniz diğer balık türleri için aşağıda hazırladığımız rehberimize göz atın;

Melek Balıkları İçin Uygun Akvaryum Arkadaşları;

·  Neon tetra, kardinal tetra

·  Discus balıkları

·  Molly, plati, kılıçkuyruk

·  Çöpçü balıkları (Corydoras)

·  Loach türleri (Zebra loach vb.)

Önerilmeyen Akvaryum Arkadaşları;

·  Agresif çiklitler (Oscar, Jack Dempsey, Green Terror)

·  Yüzgeç ısıran türler (Kaplan barb vb.) ·  Çok küçük tetra türleri (Melek balıkları avcı içgüdüleri nedeniyle küçük balıkları yiyebilir)

Melek Balıkları İçin En İyi Yemler

Bu türler hem etçil hem otçul olduğu için dengeli bir beslenme oluşturmak için yem çeşitliliğine dikkat edilmelidir. Önerilen yemler; yüksek kaliteli pul veya granül yemler, canlı veya dondurulmuş artemia, su piresi ve kan kurdu, spirulina içeren bitkisel yemlerdir. Günde 2 veya 3 kez küçük öğünlerle beslenmelidirler.

Melek Balıkları Nasıl Çoğalır?

Bu balık türleri eşlerine oldukça sadık ve seçicidirler. Yumurtalarını büyük yapraklara, akvaryum camına ya da su altındaki taş ya da parçaların üzerine bırakabilirler. Yavrular doğduktan 3-4 gün sonra yüzmeye başlarlar ve artemia ile beslenmeye başlarlar.

Melek Balıkları Neden Ölür?

Bunun birçok nedeni olabilir. En çok karşılaşılan sebepler ise;

  • Akvaryum suyunun uygun olmaması. Suyun sıcaklığının ani değişimi, çok asidik ya da bazik sular, yetersiz oksijen ve suyun sık olarak değiştirilmemesi sayılabilir. Bu balıklar çok hassas oldukları için sudaki bu değişimler onların yaşamlarını etkileyebilir.
  • Aşırı besleme, yanlış ve yetersiz besleme yine bir diğer sebeptir. Tek tip besleme yapılmamalı, dengeli bir diyet sunulmalı.
  • Hassas balıklar oldukları için hastalıklara açıktırlar. Mantar, bakteriyal enfeksiyonlar olabileceği gibi yüzme keselerinde ve solungaçlarında problemler olabilir. Solungaçlarında küçük beyaz noktalar görülürse ya da dengesiz yüzerlerse, dibe çökerlerse ya da yüzeye çıkamazlarsa bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz. Bu durumda hastalık belirtisi olan balıkları ayırarak veteriner önerisi ile ilaç tedavisine başlayabilirsiniz. 

Uygun olmayan akvaryum arkadaşları, sık akvaryum değişikliği ve aşırı kalabalık ya da dar akvaryumlar yine bir diğer sebeptir.

Melek Balıkları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  1. Melek balıkları tek başına yaşayabilir mi?
    Evet, ancak sosyal bir tür oldukları için çift veya küçük gruplar halinde bakılmaları önerilir.
  2. Melek balıkları hangi yemleri sever?
    Melek balıkları pul yem, granül yem, canlı artemia ve kan kurdu gibi protein ağırlıklı besinleri severler.
  3. Melek balıkları agresif midir?
    Genellikle barışçıl bir türdür, ancakkendi bölgelerini savunurlar ve üreme döneminde agresifleşebilirler.
  4. Melek balıkları kaç yıl yaşar?
    Doğru bakım koşulları sağlanırsa 8-12 yıl arasında yaşayabilirler.
  5. Melek balığı nasıl çoğalır ve nelere dikkat edilmelidir?Melek balıkları, eş tutarak ürerler ve yumurtalarını düz yüzeylere bırakırlar. Üretim için ayrı bir üreme tankı hazırlamak ve su koşullarını optimize etmek önemlidir. Yumurtlama sonrası ebeveynler yumurtaları korur, ancak bazı durumlarda yumurtaları yiyebilecekleri için dikkatli olunmalıdır.
  6. Balıkların hasta olması durumunda neler yapılmalı?Hasta balıklar mutlaka farklı bir akvaryuma alınarak uzman görüşler alınarak tedavilerine başlanmalı. Çok kalabalık bir akvaryumda tutulmamalıdırlar. Suları sık değiştirilmeli ve uygun koşullar sağlanmalı. Sağlıklı ve dengeli beslenmelerine dikkat edilmeli. Yeni balıklar mutlaka en az 2 hafta karantina altında tutulmalı.