Son birkaç haftadır İstanbul’un farklı ilçelerinde yılanların görülmesi, sosyal medyada ve haberlerde sıkça karşımıza çıkıyor. Kimi yılan korkusuyla paniğe kapılıyor, kimi ise hemen müdahale etmek istiyor. Oysa uzmanlar, yılanlarla karşılaşınca sergilememiz gereken davranışlar hakkında önemli ipuçları veriyor. Eğer heyecanınıza yenik düşmemeyi başarabilirseniz, yılanları sakın öldürmeyin, sakin olun ve onların doğanın dengesinin bir parçası olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Şehirde Yılanlarla Karşılaşmak Normal mi?
Evet, özellikle yaz aylarında yılanların şehirlerde daha fazla görülmesi aslında çok olağan bir durum. Havalar ısındıkça, bizler nasıl klimalar yardımıyla ya da soğuk içeceklerle serinlemeye çalışıyorsak, yılanlar da yiyecek arayışıyla ve serin yerlerde barınmak için hareketlenir. Ayrıca, şehirleşmenin etkisiyle doğal yaşam alanları daralan yılanlar, zaman zaman insanların yaşadığı bölgelere yaklaşabiliyor.
İstanbul’da Görülen Yılanlar Tehlikeli mi?
Birçok insanın aklındaki en büyük soru bu: “İstanbul’daki yılanlar zehirli mi, bana zarar verir mi?”Türkiye’de yaşayan yılanların büyük çoğunluğu zararsız ve zehirsizdir. İstanbul’da rastlanan türlerin ise insanlara zarar verme olasılığı son derece düşüktür. Yılanlar genellikle insanlardan korkar ve tehdit edilmedikçe saldırmazlar. İstanbul’da genelde aşağıdaki yılan türlerini görüyoruz:
- Çizgili yılan
- Kör yılan
- Çayır yılanı
İstanbul’da Yılanlar Nerelerde Görülür?
İstanbul’un daha çok orman ve kırsal kesimlerinde görülen bu yılan türlerini İstanbul’un Şile, Beykoz, Çekmeköy’ün Ömerli, Sarıyer’in Zekeriyaköy, Uskumruköy gibi daha az yapılaşmış alanları, Silivri, Arnavutköy Bolluca, Tayakadın, Pendik Aydos Ormanı çevresinde görülebilir. Bunun yanı sıra Küçükçekmece Gölü, Terkos Gölü, Elmalı Barajı, Ömerli Barajı ve Göksu Deresi gibi su kaynakları çevresinde de görülebilir.
Yılanlar Neden Önemli? Ekosistemdeki Rollerini Biliyor Musunuz?
Yılanlar, sandığımızdan çok daha faydalı hayvanlardır. Özellikle kemirgenlerle beslenmeleri sayesinde hem tarım alanlarında hem de şehirlerde hastalıkların yayılmasını önlerler. Ayrıca, yılanlar besin zincirinin vazgeçilmez bir halkasıdır. Onların azalması, başka zararlı canlıların çoğalmasına neden olabilir.
Yılandan Korkmak Doğal, Ama Bilmek Daha Önemli
Korkular çoğu zaman bilinmezlikten kaynaklanıyor. Emaar Akvaryum’da yer alan canlı türlerinden biri olan yılanları yakından gözlemleyebilir, uzman eğitmenlerimizden onların yaşamı ve doğadaki rolleri hakkında ilginç bilgiler öğrenebilirsiniz. Çocuklarınız ve siz, yılanlara dair tüm merak ettiklerinizi güvenli bir ortamda keşfedebilirsiniz.
Yılanlarla İlgili Yanlış Bilinenler
Tüm yılanlar zehirli diyenler var: Hiç de değil. Türkiye’deki yılanların %95’i zehirsizdir.
Yılanlar insanlara saldırır: Tabi ki hayır. Yılanlar genellikle savunmadadır, insanları görünce kaçmayı tercih ederler.
Yılanı öldürmek doğayı korur: Tam aksine, yılanı öldürmek doğadaki dengeyi bozar.
Yılan Isırığında Ne Yapmalı?
Nadiren de olsa yılan ısırıkları görülebilir. Böyle bir durumda:
- Isırılan bölgeyi hareket ettirmeyin,
- Hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun,
- Yılanı yakalamaya veya öldürmeye çalışmayın.
- İstanbul’da Yılanlarla Karşılaşma Durumunda Kimden Yardım Alınır?
- İstanbul’da belediyelerin ilgili birimleri veya Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün ekipleri bu konuda destek verebilir.
- Acil bir durumda 112’yi arayabilirsiniz.
Yılanlar doğanın faydalı canlılarından biridir. Onlara zarar vermeden, yaşam alanlarını koruyarak hem kendi güvenliğimizi hem de doğanın dengesini sağlamış oluruz.
Yılanlar ve diğer sürüngenler hakkında merak ettikleriniz için Emaar Akvaryum’u ziyaret edebilir, uzmanlarımızın hazırladığı interaktif sunumlara katılabilirsiniz.
Blogumuzu takip ederek şehirde ve doğada karşılaşabileceğiniz farklı hayvanlar hakkında güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.
Sık sorulan sorular ve ilişkili cevaplar
Öncelikle sakin olun. Yılanı rahatsız etmeyin, ani hareketlerden kaçının ve mümkünse uzaklaşarak ona yol verin.
Kesinlikle hayır. Yılanlar ekosistemin önemli bir parçasıdır. Fare ve böcek popülasyonunu kontrol ederek doğal dengeyi sağlarlar.
Yerel belediyeye veya doğa koruma ekiplerine haber verebilirsiniz. Yılanı kendi başınıza yakalamaya çalışmayın.