Bayağı Yedi Uyur
Emaar Akvaryum ve Su Altı Hayvanat Bahçesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile ortak çalışma içinde bulunarak tehlike altında olan birçok canlının tedavi ve bakımını sağlayıp tekrar doğaya salınması konusunda önemli rol oynamaktadır.
Bu canlılardan biri de bayağı yedi uyurdur. 2018 yılı kış döneminde Doğa Koruma ve Milli Parklar yetkilileri tarafından ailemize getirilen Bayağı yedi uyurların veterinerler eşliğinde ilk kontrolleri yapılmış ve zayıf kaldıkları belirlenmiştir. Kilo almaları ve güçlenmeleri için uygun yemleme prosedürü uygulanarak tedavileri sağlanmıştır. Bu süreç bahar dönemine kadar devam etmiştir ve 2019 yılında gerekli tedavi ve bakımları tamamlandıktan sonra doğaya salınması için Doğa Koruma ve Milli parklar yetkililerine teslim edilmiştir.
Bayağı Yedi Uyur Hakkında Merak Edilenler
Latince adı Glis glis olan bu sevimli canlıyı biraz yakından tanıyalım. Kemirgenler ailesine ait olan bayağı yedi uyur, adını yılın yedi ayını uykuda geçirmesi özelliğinden almıştır. Bu süreç genellikle Ekim ayında başlar ve Nisan-Mayıs aylarına kadar sürer. Yetişkin bir yedi uyur, genellikle 14-20 cm uzunluğunda olur. Kuyrukları ise 12-15 cm’dir. Ağırlığı ise 100-200 gram kadardır. Görünüm olarak sincap veya fareye benzetilmekte bazı yörelerde ise orman faresi olarak bilinmektedir.
Genellikle ormanlarda terkedilmiş ağaçkakan yuvalarında yaşamayı tercih ederler. Kemirgen yapıları nedeniyle de bu yuvaları genişletme eğilimindedirler. 25 gün kadar gebelik süreleri vardır, doğumdan sonra yavrunun gözlerinin açılması bir ayı bulur. 1 yıl içerisinde ise artık yetişkindirler. Sosyal canlılardır ve bir yuvada 7-8 yedi uyur bulunur.
Çeşitli tohumlar, meyveler, fındık, ceviz, kuş yavrusu ve diğer kemirgenlerle beslenir. Özellikle enerji depolamak için sonbahar aylarında yağlı tohumları tercih ederler. Yedi uyurlar, ekosistem için oldukça önemlidirler. Tohumların yayılmasında ve ormanların yenilenmesinde kilit rol oynarlar. Beslenirken taşıdıkları tohumlar, farklı bölgelere dağılarak bitkilerin yayılmasına yardımcı olur. Ayrıca, besin zincirinde hem avcı hem de av rolü üstlenirler. Kürk için avlanmadan ve ormanların tahribatından nesilleri tehlike altındadır.
Türkiye’de Bayağı Yedi Uyur Var Mı?
Bayağı yedi uyur Gliridae familyasının Türkiye’deki en büyük üyesidir. Edirne ve çevresindeki meşe ormanlarında yaşarlar.